szukaj

Speyside Region 1998 Archives - Echinoderms from Australia

12 Września 2017


kategoria:
region:
wiek:
moc:
typ beczki:
seria:
butelkowanie:
data butelkowania:

typ:
zapach: przyjemnie owocowy, czerwone, suszone owoce dominują. Przetwory na zimę, dżemy, powidła. Płynna, gorzka, czekolada i owoce w niej zatopione. Z czasem coraz bardziej wytrawny, herbaciany, mokre drewno - taki powiew świeżości, niedojrzałości.

smak: owoce już nie tak wyraźne. Trochę suszonych śliwek, daktyli. Najwięcej za to wytrawnej czekolady, palonej kawy, skóry. Szczypta soli zaskakuje ale też fantastycznie tu pasuje. Delikatny dym z wędzenia...

finish: średni, alkoholowy z intensywną pikantnością i kwaskowatą, gorzką czekoladą.

Przyjemna, nieskomplikowana, dość wytrawna whisky. Ocena chyba zawyżona przez tą sól... jakże przyjemny i zaskakujący to dodatek.

 
moja ocena:
87/100